5 ZLATIH NASVETOV! Kako zmanjšati možnosti poškodbe hrbta na vrtu?

Vrtnarjenje ni ravno ekstremni šport, pri katerem potrebujete čelado in tekmovalno številko na prsih. Kljub temu so bolečine v križu pogost pojav med prvo spomladansko akcijo na vrtu. V tem članku vam svetujemo kako se zavedati vzrokov najbolj pogostih poškodb pri vrtnarjenju, ter kako se izogniti poškodbam. Prijetno branje vam želimo!

 

1. Ogrevanje in zimska telovadba

Tako kot pri drugih fizičnih naporih, je tudi pred vrtnarjenjem priporočljivo ogrevanje in raztezanje, saj so sile na telo velike, gibi pa za večino nevsakdanji. Najučinkovitejše so vaje za moč in ravnotežje, ki jih boste izvajali pred vrtičkarsko sezono. Hoja in vožnja s kolesom nista dovolj za zdravo hrbtenico in sklepe! Med kratkimi zimskimi dnevi predlagamo obiskovanje treningov ali skupinskih vadb, kjer je poudarek na krepitvi in gibljivosti celotne hrbtenice ter ravnotežju.

 

Bolje boste fizično pripravljeni pred začetkom vrtičkarske sezone, manj možnosti je, za poškodbe pri vrtnarjenju spomladi!

 

Za ogrevanje pred vsakim fizičnim naporom na vrtu priporočamo vsaj:

 • 2 x 10 počepov
 • razgibavanje hrbtenice 20x
 • rotiranje z glavo 10x v vsako stran
 • rotiranje ramenskega obroča 20x v vsako smer
 • rotiranje zapestja

2. Dovolj tekočine

Spomladanska zagnanost na vrtu nas hitro lahko izsuši, zato je zelo pomembno, da smo ustrezno pripravljeni na vrtnarjenje. Dehidrirano stanje  vpliva na delovanje možganov, krvni tlak, krvni obtok, prebavo, delovanje ledvic ter poveča možnost poškodbe hrbtenice in drugih sklepov med fizično aktivnostjo.

Z vodo ne pretiravamo, ampak jo pijemo večkrat v majhnih količinah. Pri povečanem znojenju je priporočljivo vodi dodati tudi ščepec mineralne soli na liter vode, da nadomestimo vsaj nekaj izgubljenih mineralov.

Alkohol še dodatno pospeši izločanje vode iz telesa, zato ga pri fizičnih naporih močno odsvetujemo! Prav tako odsvetujemo pitje energijskih pijač in pijač, ki vsebujejo kofein.

 

Z vodo ne pretiravamo, ampak jo pijemo večkrat v manjših količinah.

 

 

3. Kako olajšati otrdelost hrbta med vrtnarjenjem?

Bolečine v hrbtu, v ramenih, komolcih, zapestjih, kolkih, kolenih… Dolgotrajno priklanjanje nad našo ljubo zemljo pušča otrdelost predvsem v naši hrbtenici in tudi bolečine v ostalih sklepih. Najbolj učinkovit način, kako zmanjšati otrdelost pred, med in po vrtnarjenju je pasivno VISENJE! Predlagamo, da vsake pol ure za 30 sekund primete za kakšen rob nad vrati ali bližnjo vejo na drevesu ter pustite gravitaciji, da vam sprosti  hrbtenjačo in ostale sklepe. Če se težko držite z rokami, naj se noge dotikajo tal za rahlo pomoč. Med visenjem dihajte umirjeno, s poudarkom na daljšemu izdihu. Večkrat na dan boste to storili, bolj vitalno se boste počutili. Hrbtenica vam bo hvaležna!

 

Opozorilo! Ko hočete končati z visenjem, ne skačite na tla, ampak poskušajte počasi in kontrolirano spet vzpostaviti stik s tlemi pod seboj.

 

4. Načrtujte opravila na vrtu

Razdelite vrtnarska opravila v več manjših del skozi cel dan. Zlato pravilo ergonomskega vrtnarjenja je, da si vzamete vsakih 30 minut čas za počitek in visenje, še posebej med prekopavanjem in obrezovanjem. To bo vaše sklepe in glavo osvežilo, ter vam omogočilo bolj učinkovito delo skozi cel dan. Na začetku vrtnarske sezone si ne zastavite prevelik vrt, saj se pri večini amaterskih vrtnarjev izkaže, da pridelki skozi sezono propadajo, ker jih ne zmoremo oskrbovati ali pravočasno pojesti.

 

Na začetku vrtnarske sezone si ne zastavite prevelik vrt!

 

 

5. Pravilno delo in pravo orodje

 • Izogibajte se pretiranemu iztegovanju z vašimi rokami naprej ali na stran, kadar dvigujete naloženo orodje ali rastlino. To povzroča velike obremenitve na vašo hrbtenico, še posebej kadar ste utrujeni.
 • Ne priklanjajte se z izkrivljenim hrbtom, temveč večino prepogiba naredite v kolenih z izravnano hrbtenico. Uporabljajte ergonomsko oblikovana orodja za vrt, ki zmanjšajo priklon zaradi svoje dolžine in oblike ročaja.
 • Večina klasičnih orodji ima pretanek ročaj, kar onemogoča učinkovit oprijem palca okrog ročaja. Posledica je nepotrebno stiskanje orodja in otrdelost v podlaktih. Priporočamo, da za dodaten oprijem namestite gumijasto cev čez tanek ročaj. Še bolje pa, da si priskrbite ergonomsko oblikovano orodje, ki imajo debelejše ročaje iz lesa ali gumiranega aluminija.

 

Vaše zdravje ni samoumevno

Ne varčujte pri svojem zdravju in si omislite vrhunsko ergonomsko orodje za vaša dela na vrtu. Na trgu je že veliko proizvajalcev, ki promovirajo razne ergonomske prednosti. Izmed vseh najbolj priporočamo izredno enostavna za uporabo in inovativna ergonomska orodja EFEKT!

 

 

EFEKT ergonomsko orodje za vrt :

 • prilagojena oblika in dolžina ročaja za manj priklanjanja
 • kontrolna ročica in prilagojena debelina ročaja za enostavnejše rokovanje
 • zelo kvalitetna izdelava za relativno nizko ceno
 • ponujajo orodja tako v ALUMINIJASTIH, kot v inovativni LESENIH izvedbah
 • zasnovano, oblikovano in izdelano v Sloveniji
 • njihovo ponudbo si lahko ogledate na www.rinz.eu

 

 

0 odgovorov

Dodajte odgovor

Imate vprašanje?
Napišite odgovor!

Dodajte odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.