7 nasvetov za bolj varno kidanje snega

 

Vsako leto znova nas preseneti sneg in njegovo čiščenje ravno takrat, ko se nam najbolj mudi. V tem članku vam bomo predstavili nekaj nasvetov, kako se izogniti poškodbam, ozeblinam in slabi volji med čiščenjem snega.

 

1. Ogrevanje in hidracija

Pred in po kidanju poskrbite, da ste popili dovolj tekočine. Dehidrirano stanje poveča možnost poškodbe hrbtenice in drugih sklepov med fizično aktivnostjo.

Tako kot pri drugih fizičnih naporih, je tudi pri kidanju snega priporočljivo ogrevanje, saj so sile na telo velike, gibi pa za večino nevsakdanji. Priporočamo vsaj:

– 20x počepov

-razgibavanje hrbtenice 20x

-rotiranje z glavo 10x v vsako stran

-rotiranje ramenskega obroča 20x v vsako smer

-rotiranje zapestja

V primeru, da nimamo časa izvajati ogrevanja, predlagamo da vsaj prvih 5 min kidamo počasneje in z manj snega na zajemalki. Postopoma dvignemo tempo in količino snega na zajemalki.

2. Zajemanje snega

Poskušajte zajeti sneg kar se da v sredino zajemalke, saj se bo s tem lopata manj zvračala na levo ali desno. Tukaj najbolj trpi zapestje, saj je običajno v nestabilnem položaju. Dobra ergonomska lopata bo ta problem rešila s posebno oblikovano zajemalko, ki usmerja sneg proti sredini, primerno geometrijo ročaja, ki preprečuje zvračanje v levo ali desno, ter odebeljen ročaj za bolj stabilen oprijem.

3. Dvigovanje snega

Pri dvigovanju zajetega snega moramo paziti, da se ne priklanjamo preveč v hrbtu, ampak poskušamo počepniti in dvigniti sneg z nogami. Večjo težo boste poskušali dvigniti, bližje zajetemu snegu morate prijeti s prednjo roko. Pri klasičnih lopatah je to težje, ker nas prisili h globokemu priklanjanju ko želimo dvigniti večje breme. Dvigovanje s širokimi lopatami (40cm ali več) odsvetujemo, saj je obrmenitev na hrbet prevelika. Razen z dobro ergonomsko lopato, kjer je priklon znatno manjši. V tem primeru lahko dvigujemo tudi večja bremena.

4. Potiskanje snega

Pri potiskanju snega je pomembno, da izberemo pravo lopato. V primeru da je sneg suh ali moker (do 5cm) izberemo širše lopate (do 60cm). Kadar je snega več in je moker, izberemo ožje lopate (do 40cm). Pomembna je tudi stabilna pozicija zapestja, saj so včasih potiski hitri in sunkoviti ali pa se zatikajo. Priporočamo manj sunkovite gibe potiskanja in aktivno uporabo obeh rok. Na trgu obstajajo tudi lopate, ki imajo kontrolno ročico za lažje potiskanje, pri katerih je zapestje v bolj stabilni poziciji in omogoča potiskanje tudi le z eno roko.

5. Metanje

Met snega z lopato je ponavadi glavni vzrok poškodbe hrbtenice, saj iz sklonjenega položaja sunkovito odvržemo težak sneg v stran. Za neprimerno natrenirano hrbtenico je to velika nevarnost. Predlagamo, da poskušate sneg metati pred seboj in ne v stran. Menjajte tudi prijem lopate iz levega v desnega (na 5min), da se obremenitev razporedi na obe strani hrbta. Med metanjem naredite rahel počep v kolenih za boljšo stabilnost. Lopata naj ima premer ročaja približno od 32-35mm, da boste imeli boljši prijem in kontrolo nad naloženo lopato.

6. Mraz

Po potrebi uporabljajte rokavice, a ne preveč debele. Namreč v  preznojene roke vas bo prej zazeblo kot v suhe. Nekatere lopate uporabljajo tudi učinkovit s PVC-jem izoliran ročaj  ali lesenega, ki ima odlične izolativne lastnosti. V tem primeru vam bodo rokavice verjetno odveč.

 

7. Izbor prave lopate

Izbor pravega orodja nam znatno lahko zmanjša možnost poškodb. Najbolj priporočamo EFEKT ergonomske lopate, ker nam zaradi svoje inovativne zasnove pomagajo v bolj vsakdanje in stabilne pozicije hrbtenice ter zapestja. Na voljo so v dveh širinah in sicer 38cm za težji sneg ter 58cm za bolj suh in lahek sneg. Lahko izbirate tudi med dvema ergonomskima ročajema. Lahek aluminijasti ročaj ALU ali nov ergonomski lesen ročaj hibridne zasnove WOOD.

 

Več o snežnem programu si lahko preberete tukaj.

0 odgovorov

Dodajte odgovor

Imate vprašanje?
Napišite odgovor!

Dodajte odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.