7 ZLATIH NASVETOV kako začeti na vrtu!

V obdobjih negotovosti, nas čas ki ga preživljamo v naravi in na svežem zraku pomirja. Aktiven pristop in vzgajanje svoje zelenjave daje blagi občutek nadzora, hkrati pa je dobrodošel dodatek lastnim prehranjevalnim navadam. Vrtnarjenje je tehnično nezahtevna aktivnost, ki jo lahko izvajate skupaj s svojimi otroci ali vnuki. Če ste si zmeraj želeli pridelati lastno zelenjavo in začutili, da je ravno sedaj pravi trenutek, in ne veste kako bi začeli, imamo za vas nekaj osnovnih napotkov.

 

1. Kje posaditi?

Večina zelenjave potrebuje dnevno 6 do 8 ur neposredne sončne svetlobe, najprimernejša bi bila južna, jugozahodna izpostavljenost. Izogibajte se nizkim področjem, ki se slabo izsušijo. Za začetek naj bo vrt velik 10 kvadratnih metrov ali manj. Takšna velikost potrebuje eno uro priprave, eno uro sajenja in pol ure tedensko za odstranjevanje plevela, zalivanja in pobiranja pridelka. Naj vas to, da nimate idealne lokacije za vrt, ne odvrne od vrtnarjenja. Izkoristite več majhnih sončnih prostorov, ali posadite zelenjavo v cvetličnih gredah. Veliko zelenjave uspešno raste tudi v posodah na sončnih balkonih, terasah, … (Rastline v posodah se sušijo hitreje kakor v vrtu, zato je potrebno rednejše zalivanje, kakor tudi več gnojila kot za zelenjavo ki jo vzgojimo v vrtu.)

 

Naj vas to, da nimate idealne lokacije za vrt, ne odvrne od vrtnarjenja!

 

2. Priprava zemlje

Zemlja na našem področju ima zadostne hranilne snovi za vzgajanje zelenjave. Le te ne obdelujte dokler ni dovolj suha za obdelavo. Počakajte da bo zemljo možno v pesti vsaj malo zdrobiti. Prekopavanje zgornje plasti zemlje ni nujno potrebno, je pa potrebno odstraniti plevel kjer želimo zelenjavo zasaditi.

Zaželeno bi bilo preveriti pH zemlje in ga morebiti tudi popraviti, za večino zelenjave je primeren rahlo bazičen do nevtralen pH (pH je relativna kislost ali bazičnost, ki določa vsebnost hranilnih snovi.) Vmešajte tudi organske snovi kot so kompost. Občasno gnojenje bo zadovoljilo rastline, ki potrebujejo več hranilnih snovi, kot je paradižnik. Pozanimajte se v trgovinah ali na embalažah semen o ustreznih gnojilih za posamezne rastline.

 

za večino zelenjave je primeren rahlo bazičen do nevtralen pH

 

 

3. Zaščita pred škodljivci

Vso vloženo delo bo brezpredmetno v kolikor svojega vrta ne zaščitite pred škodljivci. V kolikor svoje zelenjave ne gojite v posodah na balkonih ali terasah, je potrebno vrt zaščititi z visoko ograjo za zaščito pred divjimi živali (srnjad, …) kakor tudi z nizko ograjo, približno 30 cm v višino in nekaj cm v globino da preprečite spodkopavanje zajcev ali drugih divjih živali. Vrte v posodah lahko dodatno zaščitite s kovinskimi ali plastičnimi mrežami, folijami pred morebitnimi škodljivci.

 

Vso vloženo delo bo brezpredmetno v kolikor svojega vrta ne zaščitite

 

4. Kaj vzgojiti?

Pridelujte zelenjave, ki jih bo vaša družina tudi jedla, v kolikor se prehranjujete večinoma z osnovno zelenjavo, ne pretiravajte s kolerabo, pak choi-em (pekinško zelje) ali drugimi eksotičnimi vrstami. V prvem letu vrtnarjenja razmišljajte o vzgajanju enostavnih nezahtevnih zelenjav, ki imajo boljši okus, če jih vzgojimo sami na vrtu kot pa kupimo v trgovini, kot so grah, stročji fižol in zelene vrste solat. Za majhne površine so primernejše: zelene solate, pesa, zelišča, pekoča paprika, redkve in stročji fižol. Paradižnik je zahtevnejši, pričnite s sortami ki proizvedejo majhne ali srednje sadeže, in so odpornejše na različne bolezni. Vedite, da brokoli, zelje, koruza, kumare, melone in buče zavzamejo veliko prostora in so mamljive za insekte.

 

Pričnite s sortami ki so odpornejše na različne bolezni.

 

 

5. Kako saditi in koliko vzgojiti?

Zasadite visoko rastno zelenjavo na zadnji (severni) strani vrta, da ne zasenči  nizkorastočo zelenjavo. Prihranite prostor tako, da omrežite rastline ki si plezalke, z več izrastki,  kot so buče in fižol. Združujte rastline z podobnimi zahtevami, kot so te, ki prenašajo malo sence, ali združite hitro rastoče skupaj, da jih boste lahko po pobiranju pridelka na novo zasadili. Sajenje v vrstah ali blokih prinaša večji donos.

Izogibajte se sejanju ene vrste. Nekaj donosnih paradižnikov lahko zadovolji povprečno družino. Nekaj kvadratnih metrov redkvic ali solate vam je v breme, če sadite v časovnem razmaku, sajenje v dvotedenskih intervalih, imate lahko reden pridelek, skozi daljše obdobje. Za informacije o sajenju, razporejanju in donosnosti, sledite navodilom na embalaži semen, setvenih loncih.

 

Izogibajte se sejanju ene vrste.

 

 

6. Vzdrževanje in pobiranje pridelka

Vzdržuje vlažnost posajenih semen dokler le ta ne vzklijejo iz zemlje. Odrasla zelenjava potrebuje najmanj 2 dcl vode na teden. Dobro globinsko zalivanje je bolje od rednega plitkega. Za zmanjševanje obolelosti, zalivajte zgodaj zjutraj in pazite, da ne zmočite listov. Gnojite samo po potrebi. Zatrite plevel s tanko plastjo organske zastirke ali ga še mladega izpulite, saj se bo boril z vašo zelenjavo za vodo in svetlobo. Pridelek pobirajte, obirajte redno, kadar je zrel, da vzpodbudite nadaljno rast rastline in za najboljši okus plodov.

Dobro globinsko zalivanje je bolje od rednega plitkega

7. Pravilno delo in pravo orodje

  • Izogibajte se pretiranemu iztegovanju z vašimi rokami naprej ali na stran, kadar dvigujete naloženo orodje ali rastlino. To povzroča velike obremenitve na vašo hrbtenico, še posebej kadar ste utrujeni.
  • Ne priklanjajte se z izkrivljenim hrbtom, temveč večino prepogiba naredite v kolenih z izravnano hrbtenico. Uporabljajte ergonomsko oblikovana orodja za vrt, ki zmanjšajo priklon zaradi svoje dolžine in oblike ročaja.
  • Večina klasičnih orodji ima pretanek ročaj, kar onemogoča učinkovit oprijem palca okrog ročaja. Posledica je nepotrebno stiskanje orodja in otrdelost v podlaktih. Priporočamo, da za dodaten oprijem namestite gumijasto cev čez tanek ročaj. Še bolje pa, da si priskrbite ergonomsko oblikovano orodje, ki imajo debelejše ročaje iz lesa ali gumiranega aluminija.

 

Uporabljajte ergonomsko oblikovana orodja za vrt, ki zmanjšajo priklon zaradi svoje dolžine in oblike ročaja.

 

Vaše zdravje ni samoumevno

Ne varčujte pri svojem zdravju in si omislite vrhunsko ergonomsko orodje za vaša dela na vrtu. Na trgu je že veliko proizvajalcev, ki promovirajo razne ergonomske prednosti. Izmed vseh najbolj priporočamo izredno enostavna za uporabo in inovativna ergonomska orodja EFEKT!

 

 

EFEKT ergonomsko orodje za vrt :

  • prilagojena oblika in dolžina ročaja za manj priklanjanja
  • kontrolna ročica in prilagojena debelina ročaja za enostavnejše rokovanje
  • zelo kvalitetna izdelava za relativno nizko ceno
  • ponujajo orodja tako v ALUMINIJASTIH, kot v inovativni LESENIH izvedbah
  • zasnovano, oblikovano in izdelano v Sloveniji
  • njihovo ponudbo si lahko ogledate na www.efekt-tools.eu

 

 

0 odgovorov

Dodajte odgovor

Imate vprašanje?
Napišite odgovor!

Dodajte odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.